GALERIA      MAPA     KONTAKT      LINKI

Deutsche Version

 
JAJA KUR ZIELONONÓŻEK

Jaja kur rodzimych zielononóżek kuropatwianych z atestowanych gospodarstw ekologicznych są całkowicie naturalnym produktem. Jako naturalny surowiec spożywczy są najlepszym źródłem aminokwasów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, głównie B12, E.

Wyjątkowym walorem jest niska zawartość cholesterolu w żółtku (potwierdzone przez Instytut Zootechniki w Balicach koło Krakowa), harmonijnie skorelowana z zawartością lecytyny (zapobiegającej starzeniu się komórek), co stanowi wyróżnik genetyczny zielononóżek. Do cenych biologicznie składników należą też działający przeciwbakteryjnie lizozym (naturalny antybiotyk), przeciwzapalna cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina Y, hamująca procesy utleniania foswityna. Kury ras rodzimych genetycznie wytwarzają więcej zdrowego dla ludzi a zawartego w jajach kwasu Omega 3. Ostatnim odkryciem naukowców badających walory jaj zielononóżek jest cystatyna, substancja hamująca rozwój nowotworów. Jaja pochodzące od naturalnie żywionych zielononóżek, poza swoją tradycyjną funkcją żywieniową, mogą więc pełnić rolę żywności leczniczej. Zdecydowanie najwięcej wartości smakowych, biologicznych i zdrowotnych posiadają jaja od kur czysto rasowych zielononóżek kuropatwianych ród Z-11.

Jajko od zielononóżki jest białe, nieco mniejsze od jaj innych dorosłych kur, lecz z stosunkowo dużym żółtkiem. Wysoka jakość tych jaj to nie tylko wpływ wyjątkowych walorów środowiska, ale także odpowiednio dobrane żywienie, system chowu i ciągłość cech wyjątkowej rasy zachowanej dzięki pracy wielu ośrodków naukowych, między innymi takich jak: Instytut Zootechniki w Balicach, Akademia Rolnicza w Lublinie czy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. A jaja pochodzące od szczęśliwych kur przebywających całe dnie w naturalnych warunkach i dobierających sobie pożywienie według własnego uznania – to dopiero jaja.

 

 
JAJA PERLICZEK

Jaja perlicze to najlepsze źródło karotenu oraz witaminy A. Jaja te są nieco mniejsze, ważą od 42 do 46 gramów, o barwie kremowo – brązowej i bardziej okrągłe od kurzych. Skorupa jest 3 do 4 razy twardsza niż w kurzym. W chłodnym miejscu można przetrzymywać jaja perlicze od 10 do 11 miesięcy w stanie zdatnym do spożycia. Jaja te zawierają więcej witamin, głównie witaminy A oraz mają intensywną barwę dzięki dużej zawartości karotenoidów. 100 gram żółtka perliczego zawiera 8 tysięcy j.m. witaminy A oraz 1456 mikrogramów karotenu, dlatego jest ono niezastąpione w diecie dzieci, chorych i rekonwalescentów. Jaja perlicze zawierają proporcjonalnie więcej żółtka niż jaja kurze, a jakość białka w nim zawartego przewyższa jakość białka jaj kurzych.

Jaja perlicze warto kupować ze względu na ich wartości odżywcze. Zawierają bowiem aż cztery razy więcej karotenu oraz witaminy A niż jaja kurze. O ich wartości pro zdrowotnej niech świadczy choćby fakt, że lekarze zalecają spożywanie jajek perliczych dzieciom.

 

JAJA KURY ZIELONONÓŻKI KUROPATWIANEJ